Kamışlı’da altın madeni çıkarılmasının çevreye etkisi anlatıldı

akp-cemaat-kapismasi-ve-altin-madenlerib4769f2ea0d1d136c34e

Kamışlı da Altın Madeni Çıkarılmasının çevreye Etkisi Anlatıldı Koza Altın İşlet m eler i’ n in Kamışlıda çıkaracağı altın madeninden dolayı halkı bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Toplantı Perşembe günü Saat: 10.30 da Kamışlı muhtarlık binasında gerçekleştirildi. Bilgilendirme toplantısına; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürü Mustafa Yaşar, Adana Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden İdem Çubukçu, Meteoroloji Genel Müdürlüğünden Abdulkadir Kesim, Koza Altın A.Ş.’nin Çevre Kurumsal İletişim Müdürü Vedat O y g u 1, Çevre Başmühendisi Ebru Doğutepe, Çevre Mühendisi Davut Karaman, Jeoloji Mühendisi Gökçen Çetiner, Halkla İlişkiler Uzmanı Güler Işın katıldı.

Pozantı’dan ise; Belediye Başkanı Mustafa Çay, CI1P Pozantı İlçe Başkanı Şenol Eroğlu, Taşıyıcılar Kooperatif Başkanı Mehmet Çiğdem, Kamışlı Mahallesi Muhtarı Mehmet Öner, Pozantı Orman İşletme Müdürlüğü Hamidiye Mahallesi Şefi Eren Evyapan ve Kamışlı halkı katıldı. Yapılan toplantı da projenin genel açıklaması ve tanıtımını şirketin Jeoloji Mühendisi Gökçen Çetiner üstlenirken toplantı da Kamışlı sakinleri tarafından sorulan soruların cevabını şirketin başmühendisi Ebru Doğutepe verdi.

Koza Altın A.Ş.Şirketinin Jeoloji Mühendisi Gökçen Çetiner ÇED Alanında madenden çıkarılacak olan cevherin toplam 252 bin ton, pasasmın ise 504 bin ton olduğunu söyledi. Ayrıca projenin hazırlık aşamasının 3 ay, ekonomik ömrünün 24 ay (2 yıl), rehabilitasyon çalışmalarının da 6 ay süreceğini belirterek yerleşim yeri yöresinden de yaklaşık 50 işçinin çalışacağını dile getirdi.

Maden ocağına gerekli kurumlardan izin çıkması halinde madenin çıkarılmasında halka zarar verecek kimyasal madde kullanılmayacağı, kesilen ağaçların ise maden kapandıktan sonra rehabilite edilerek tekrar ağaçlandırılacağı, bunun yanında Koza Altın A.Ş’nin Kamışlı Mahallesi için sosyal sorumluluk projeleriyle halka ekonomik yatırımlar sağlayacağı toplumsal hizmetler sunacağını daha önceden maden ocağı açtıkları yerlerden örnekler verilerek toplantıya katılanları Başmühendis Ebru Doğutepe bilgilendirildi.

Koza Altın A.Ş yetkilileri projeyi anlattıktan sonra halkın sorularına geçildi.Toplantı da Kamışlı Mahallesi sakinlerinden Mustafa Erciyes, açılması planlanan maden ocağına 3 ayrı yol haricinde alternatif yolların açılması konusunda doğanın zarar göreceği, ağaçların fazlasıyla kesilmesine dair soru sorarak yetkililerden bilgi aldılar. Bir başka söz alan Ali Eren ise çalışma yapılacak yerin yakınında benim evim barkım bağım bahçem var.

Benim durumum ne olacak ben geçimimi oradaki bağımdan bahçemden sağlıyorum diye sorusunu dile getirdi. Kamışlı Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yusuf Erdem ise açılması planlanan maden ocağında referandum yapılacak 1111? Halka olumlu ve olumsuz olarak soru soracak mısınız diye sorusunu beyan etti.

Nezih Köse kesilecek ağaç miktarının hesaplanıp hesaplanmadığını sorarken, çalışma sırasında yapılacak patlatmalar kısmında güvenliğin nasıl sağlanacağı durumunu sordu. Kamışlı halkı tarafından sorulan soruların hepsine şirketin Başmühendisi Ebru Doğutepe yanıt verdi.

Açılacak olan alternatif yollar konusunda Güzel ardıç bölgesinde düşünülen yerin sadece bir düşünce olduğunu belirterek farklı yerlerden de yöre halkıyla konuşup görüştükten sonra ve resmi yerlerden uygun görüldüğü takdirde çalışmalarının olabileceğini belirtti. Çalışma esnasındaki patlatmalarla ilgili soruya ise haftada 5, ayda 20 kez patlatma yapacaklarını ve yapacakları bu patlatmalar öncesinde patlatma bölgesinin herhangi bir tozmaya karşı sulanarak tozma olavını en aza • indirmeye çalıştığını belirtti.

Ayrıca patlatacakları her bir deliğe toplam 16 kg patlayıcı madde koyacaklarını belirtecek patlatma yakınındaki 60-70 metrelik yakınındaki bir eve bile zarar vermeyeceğini söyledi. ÇED alanı içerisine giren bağ, bahçe, tarla vb.gibi yerlerin şirket tarafından satın alınacağını belirten Başmühendis Doğutepe halkın sorduğu sorulara gerek teknik gerekse önceki çalışmalarından detaylı bir şekilde bilgi verdi. Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay ise toplantı sonunda söz alarak şu şekilde konuştu: “Çevre duyarlılığı bir adam olarak burada benim sorumluluğum herkesten daha büviik olduğunu biliyorum.

Ayrıca ben bir taraf da değilim öncelikle bunu söyleyeyim. Koza A.Ş.nin ne kadar profesyonel bir şekilde çalıştığını incelemelerim sonucunda gördüm.Kamışlı adına bunun takipçisi olacağımı bilmenizi isterim. Oluşacak en ufak bir olumsuzluk durumunda ise gerekirse mahkemeye bile giderim.Doğru işlemlerle yapılacak işlere saygı duyacağız. Çalışma olumlu olursa eğere çalışılan yerin de eski haline getirileceğinin inancı ve bilincindeyim.Bunun yanında az önce bir vatandaşımız kamyon egzozundan çıkacak dumanından halkımız zarar görür dedi. Biliyorsunuz ki burası Pozantı’dan Kayseri’ve kadar giden bir yol.Bizim buradan kimin ne zaman gelip geçeceği ya da günde kaç tane aracın, kamyonun ve tırın geçeceğinden haberimiz olmuyor. Bunu düşünecek olursak zaten buradan geçen araçların egzozunu hepimiz içimize çekiyoruz.Ayrıca dün Pozantı’daki toplantıda da belirttim madencilik doğal bir olaydır. 11er yerde var.Çin’de de var Japonya’da da var. Çevresel etkileri mutlaka olacaktır elbet ama biz bunu en aza indirgeyecek şekilde işin takipçisi olacağız.”dedi

Kamışlı’da altın madeni çıkarılmasının çevreye etkisi anlatıldı” üzerine bir yorum

Yorum bırakın