Günün Madencilik Makalesi

02Yolsuzluk ve rüşvet TANAP’la döşenecek!

Azerbaycan’dan Avrupa’ya doğal gaz taşıyacak olan TANAP projesinin 1337 kilometrelik kısmı Boru Hattı İnşaatını yapacak firmalar belli oldu. 10 milyar dolarlık projede, Gürcistan sınırından Eskişehir’e uzanacak boru inşaatının 337 kilometrelik başlangıç kısmını, adı enerji sektöründe yolsuzluk rüşvet operasyonlarına karışan Fernas İnşaat yapacak. Şirketin eski Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Nasıroğlu, 2007 yılında başlatılan Mavi Hat soruşturmasında, ihaleye fesat karıştırmaktan 22 Kasım 2013’te 2 yıl 6 ay hapis cezası aldı. Dahası bu enerji soruşturmasından önce Beyaz Enerji-2 operasyonunda Nasıroğlu, yolsuzluk ve rüşvet gerekçesiyle, 15 Şubat 2005’te tutuklanmış, 7 Mayıs 2005’te tahliye olmuştu.

AKP’LİNİN KUZENİ

25 Aralık 2013’teki yolsuzluk operasyonunda da havuz medyasına para aktarmakta adı geçen Fernas İnşaat, Batman’daki Sinka Aşireti’ne ait. Aşiret, AKP’ye yakınlığıyla biliniyor. Batman 22. Dönem AKP Milletvekili Mehmet Nezir Nasıroğlu da aşiretin üyesi ve Muzaffer Nasıroğlu’nun kuzeni. Adı yolsuzluğa karıştığı için Kamu İhale Kanunu’na göre ihale alamayacak olmasına rağmen, AKP eliyle 234 milyonluk 2 ihale daha almış. Bu durumu ortaya çıkaran ise CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu olmuştu. Şirkete adı yolsuzluğa karışmasına rağmen neden ihale verildiğini Erdoğdu, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız hakkında 18 Aralık 2012’de verdiği gensoruyla gündeme getirmişti. Gensoru sonuçsuz kalmıştı.   

BAŞI AKP, SONU CHP

Boru hattının 825-1334 kilometrelik sonuç kısmını döşeyecek olan Tekfen İnşaat’ın adı ise 2011’de CHP’li Sarıyer Belediyesine yapılan rüşvet operasyonuyla gündemde yerini aldı. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Özdemir, Bahçeköy’deki villasındaki çıkan tadilat sorunuyla ilgili belediye görevlilerine 50 bin dolar rüşvet verdiği gerekçesiyle 25 Ocak 2011’de tutuklanmış ve 1 hafta tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılmıştı. Söz konusu rüşvet operasyonuyla ilgili 16 Temmuz 2013’te dava açıldı ve Ümit Özdemir’le birlikte, mevcut Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç de yargılanıyor.

NASIROĞLU BORULARI TÜRKİYE’Yİ DÖŞEMİŞ

Fernas Şirketinin kamudan aldığı işler ise şöyle:
* Şirvan, Ankira, Eruh, Karasu barajları HES yapımı,
* Diyarbakır şehir içi doğal gaz dağıtımı,
* Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı yapımı,
* Doğubeyazıt- Erzurum doğal gaz boru hattı yapımı,
* Rusya, Türkiye doğal gaz boru hattı yenileme, geliştirme projesi,
* Samsun, Kombine, Çevrim Santrali doğal gaz boru hattı yapımı.

20 İL, 67 İLÇEDEN GEÇECEK

Toplam 1850 kilometre uzunluğunda olacak TANAP, 20 il ve 67 ilçeden geçecek. Projenin Ardahan’dan Eskişehir’e kadar olan bölümünde kullanılacak boruların çapı 56 inç (1422 mm), Eskişehir’den Edirne’ye kadar olan bölümündeki boruların çapı ise 48 inç (1219 mm). Doğal gaz taşıma kapasitesinin 2023 yılında 23 milyar metreküp, 2026 yılında 31 milyar metreküpe çıkarılması hedefleniyor.

Yorum bırakın